Muzikale brainwaves

muzikale brainwaves

Dit jaar vindt het programma online plaats: het wordt gegeven vanuit de Virtual Classroom op de Universiteit Utrecht. Op die manier is het net alsof je echt in een klaslokaal zit met de andere leerlingen!

Tijdens de moduledag leer je van de U-Talent docenten vanuit verschillende perspectieven hoe muziek werkt en ga je zelf aan de slag.

Natuurkunde: De toon die ontstaat bij een blaasinstrument hangt af van de lengte van dat instrument. Tijdens de voorbereidende opdracht zoek je praktisch uit wat het verband hiertussen is.

Biologie: Waarom blijft een liedje soms in je hoofd ‘hangen’ en hoe krijg je een deuntje er weer uit? Hoe verwerken je hersenen muziek en waarom word je daar vaak blij van? Tijdens een interactief college testen we je gehoor en muzikaliteit en krijg je antwoord op deze vragen.

Wiskunde: Wat is ritme en welke patronen bepalen dat? Tijdens dit onderdeel gaan we op zoek naar patronen die bepalen dat een liedje aanstekelijk is.

Informatica: Muziek kun je maken met instrumenten, maar ook op de computer. Tijdens dit onderdeel leer je herhaling in een liedje te herkennen en dit simpeler te maken door er een functie van te maken. Je leert muziek programmeren met Sonic Pi. Hierbij pas je dat wat je vandaag geleerd hebt over aanstekelijkheid en ritmes toe en programmeert je eigen hit.

Voorbereiden

Bij deze activiteit zit een voorbereidende opdracht van ongeveer 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
1 havo 1 vwo
Data:
Dinsdag 9 maart, 23 maart, 30 maart en 20 april 2021 van 9:00-15:00 uur
Locatie:
Online in de Virtual Classroom
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open

Inschrijven

Voor coördinatoren: Via het formulier geef je de namen van de leerlingen op. Leerlingen werken bij voorkeur in een tweetal achter 1 computer/laptop, omdat ze tijdens de dag samen aan een opdracht moeten werken. Er zijn 4 schermen beschikbaar per school in de Virtual Classroom, dus elke school kan maximaal 8 leerlingen opgeven. Op het formulier is ruimte om reserveleerlingen op te geven, die geplaatst kunnen worden als er nog plekken over zijn.

Je kunt leerlingen t/m vrijdag 5 februari opgeven via dit formulier.

 

Terug naar het overzicht