Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Minority Languages in the Hispanic World

Deze masterclass zal mogelijk (deels) online worden gegeven. 

In de Spaanstalige wereld worden meer dan 600 talen gesproken. Alleen al in Mexico zijn het er 68, met meer dan 250 varianten. De toekomst van sommige van die talen is helaas niet veelbelovend. Daarom proberen de gemeenschappen, geholpen door wetenschappers, zoveel mogelijk talen te redden. Daarbij gebruiken ze technologie door ze te “moderniseren”. Maar ook worden verhalen en rap en hiphop ingezet.

Hoe creëren sprekers nieuwe woorden? Waarom? Hoe kunnen we een object als een vliegtuig een naam geven in een taal waar nog geen woord voor is? Is het een metalen vogel? Een machine die vliegt? Een grote vogel of een grote vlinder? Welke invloed heeft het contact tussen talen en mensen op taalontwikkeling? In deze masterclass leer je meer over verschillende talen en culturen binnen de Spaanstalige wereld, en over hun inwoners. Je onderzoekt een van de talen en ontdekt hoe je deze een nieuw leven in kunt blazen met behulp van muziek, literatuur en videogames, en aan de hand van enkele nieuwe analytische tools.

Voorkennis

Voor deze masterclass is enige kennis van geschiedenis en aardrijkskunde van Amerika handig. De masterclass wordt in het Engels gegeven.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal circa 3 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Deze masterclass wordt in januari 2021 ingeroosterd. Van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad) en/of online via Microsoft Teams.
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

 

Terug naar het overzicht