Alleen voor partnerscholen

21-22 Minority Languages in the Hispanic World

Deze masterclass wordt hybride aangeboden, bestaande uit een voorbereidende, online bijeenkomst en de masterclass zelf (op locatie).

In de Spaanstalige wereld worden meer dan 600 talen gesproken. Alleen al in Mexico zijn het er 68, met meer dan 250 varianten. De toekomst van sommige van die talen is helaas niet veelbelovend. Daarom proberen de gemeenschappen, geholpen door wetenschappers, zoveel mogelijk talen te redden. Daarbij gebruiken ze technologie door ze te “moderniseren”. Maar ook worden verhalen en rap en hiphop ingezet.

Hoe creëren sprekers nieuwe woorden? Waarom? Hoe kunnen we een object als een vliegtuig een naam geven in een taal waar nog geen woord voor is? Is het een metalen vogel? Een machine die vliegt? Een grote vogel of een grote vlinder? Welke invloed heeft het contact tussen talen en mensen op taalontwikkeling? In deze masterclass leer je meer over verschillende talen en culturen binnen de Spaanstalige wereld, en over hun inwoners. Je onderzoekt een van de talen en ontdekt hoe je deze een nieuw leven in kunt blazen met behulp van muziek, literatuur en videogames, en aan de hand van enkele nieuwe analytische tools.

Voorkennis

Voor deze masterclass is enige kennis van geschiedenis en aardrijkskunde van Amerika handig. De masterclass wordt in het Engels gegeven.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal circa 3 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Maandag 24 januari 15:30 – 17:00 uur (online) en donderdag 27 januari, 10:00-13:30 uur (Universiteit Utrecht, binnenstad)
Locatie:
Online en binnenstad
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht