#MeToo: Inclusief burgerschap

Bron: stichting ATALANTA

In 2017 en 2019 vierden we in Nederland dat honderd jaar geleden het algemeen kiesrecht voor mannen (1917) en vrouwen (1919) werd ingevoerd. Sinds 1917/19 heeft iedereen formeel een gelijke stem in onze democratie, maar in het dagelijks leven lijkt niet elke stem altijd even zwaar te wegen.

Denk bijvoorbeeld aan de actie #MeToo, waarmee vrouwen (en mannen) zich lieten horen tegen het seksueel misbruik dat hun was overkomen. Daardoor rijst de vraag of formele gelijkheid en politiek burgerschap (kiesrecht) genoeg zijn om onze democratische samenleving optimaal te laten functioneren.

In deze masterclass onderzoeken we jullie ideeën over burgerschap en een goede samenleving. Om de discussie te starten, verdiepen we ons in de ideeën van negentiende- en twintigste-eeuwse feministen (m/v) over die thema’s. Feminisme wordt vaak geassocieerd met de strijd voor kiesrecht, maar klopt dat wel? We bespreken een aantal sleutelteksten en onderzoeken of en hoe die relevant zijn voor jullie leven vandaag.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van ongeveer 4 uur. 

Praktische informatie

Start datum:
20/11/2023
Tijdstip:
09:30
Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Bovenbouw
Locatie:
Universiteit Utrecht: campus binnenstad
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Leerlingen van U-Talent partnerscholen: 

Aanmelding verloopt via de U-Talent coördinator van jouw school.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier.
Inschrijfperiode: 4 september 20236 oktober 2023.

Overige leerlingen: 

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier. Je betaalt direct online via iDEAL.
Inschrijfperiode: 4 september 20236 oktober 2023.

Heb je een vraag? Stel deze via u-talent-alfagamma@uu.nl.