Activiteiten

#MeToo: Inclusief burgerschap

In 2017 en 2019 vierden we in Nederland dat honderd jaar geleden het algemeen kiesrecht voor mannen (1917) en vrouwen (1919) werd ingevoerd. Sinds 1917/19 heeft iedereen formeel een gelijke stem in onze democratie, maar in het dagelijks leven lijkt niet elke stem altijd even zwaar te wegen.

Denk bijvoorbeeld aan de actie #MeToo, waarmee vrouwen (en mannen) zich lieten horen tegen het seksueel misbruik dat hun was overkomen. Daardoor rijst de vraag of formele gelijkheid en politiek burgerschap (kiesrecht) genoeg zijn om onze democratische samenleving optimaal te laten functioneren.

In deze masterclass onderzoeken we jullie ideeën over burgerschap en een goede samenleving. Om de discussie te starten, verdiepen we ons in de ideeën van negentiende- en twintigste-eeuwse feministen (m/v) over die thema’s. Feminisme wordt vaak geassocieerd met de strijd voor kiesrecht, maar klopt dat wel? We bespreken een aantal sleutelteksten en onderzoeken of en hoe die relevant zijn voor jullie leven vandaag.

In de middag ga je zelf aan de slag en schrijf/teken je een manifest: hoe ziet jouw ideale samenleving er uit en wat is daar voor nodig?

Doelgroep
Deze masterclass is voor maatschappelijk betrokken havo- en vwo-bovenbouwleerlingen met interesse voor filosofie en de geschiedenis van ideeën over politiek, burgerschap en een rechtvaardige samenleving.

Voorbereiden

Als voorbereiding vul je een enquête in en bestudeer je (korte) teksten met behulp van studievragen. De voorbereiding kost ongeveer 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 14 februari 2020
Locatie:
Historische binnenstad van Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent alfa-gamma partnerschool is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa-gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht