#MeToo: Inclusief burgerschap

Update 14/1: De masterclass zal online plaatsvinden.

In 2017 en 2019 vierden we in Nederland dat honderd jaar geleden het algemeen kiesrecht voor mannen (1917) en vrouwen (1919) werd ingevoerd. Sinds 1917/19 heeft iedereen formeel een gelijke stem in onze democratie, maar in het dagelijks leven lijkt niet elke stem altijd even zwaar te wegen.

Denk bijvoorbeeld aan de actie #MeToo, waarmee vrouwen (en mannen) zich lieten horen tegen het seksueel misbruik dat hun was overkomen. Daardoor rijst de vraag of formele gelijkheid en politiek burgerschap (kiesrecht) genoeg zijn om onze democratische samenleving optimaal te laten functioneren.

In deze masterclass onderzoeken we jullie ideeën over burgerschap en een goede samenleving. Om de discussie te starten, verdiepen we ons in de ideeën van negentiende- en twintigste-eeuwse feministen (m/v) over die thema’s. Feminisme wordt vaak geassocieerd met de strijd voor kiesrecht, maar klopt dat wel? We bespreken een aantal sleutelteksten en onderzoeken of en hoe die relevant zijn voor jullie leven vandaag.

In de middag ga je zelf aan de slag en schrijf/teken je een manifest: hoe ziet jouw ideale samenleving er uit en wat is daar voor nodig?

Doelgroep

Deze masterclass is voor maatschappelijk betrokken havo- en vwo-bovenbouwleerlingen met interesse voor filosofie en de geschiedenis van ideeën over politiek, burgerschap en een rechtvaardige samenleving.

Voorbereiden

Als voorbereiding bestudeer je (korte) teksten met behulp van studievragen. De voorbereiding kost ongeveer 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 11 februari van 13:30 uur tot 16.30 uur.
Locatie:
Online, via Microsoft Teams
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via een inschrijfformulier dat na de zomer online komt te staan.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Terug naar het overzicht