Activiteiten

Meet de botsing van twee zwarte gaten – geannuleerd

In verband met de uitbraak van het coronavirus is deze masterclass afgelast.

14 september 2015 “zagen” we dat twee zwarte gaten, met een massa van ~30 x de zon, op elkaar zijn gebotst. Dit gebeurde 1.3 miljard lichtjaar van de aarde verwijderd. Hoe weten we nu dat dit gebeurd is? Als twee zwarte gaten op elkaar botsen produceren ze zogenaamde “zwaartekrachtsgolven”. Deze zwaartekrachtsgolven zijn in Amerika gemeten met een LIGO-detector. Een machine die heel kleine trillingen kan meten en meer dan 1 miljard euro heeft gekost.

Maar hoe werkt de LIGO detector nu? Hoe is het ze gelukt om die golven te meten? In deze masterclass krijgen jullie eerst les over zwarte gaten en golven en over wat materie en licht nu echt zijn. En natuurlijk over hoe de LIGO detector werkt. Daarna gaan jullie zelf een “mini” LIGO-detector bouwen (met een iets lagere kostprijs). Jullie detector wordt een stuk minder nauwkeurig dan de grote, maar hij kan nog steeds trillingen detecteren die 100 keer zo klein als de diameter van je haar.

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor 4 en 5 vwo-leerlingen met natuurkunde en wiskunde.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van circa 2-3 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
vrijdag 17 april 2020 (geannuleerd).
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht