Activiteiten

Magnetische vloeistoffen

Prof. Albert Philipse, Van ‘t Hoff Laboratory for Physical and Colloid Chemistry, Universiteit Utrecht: “Colloïden zijn bewegende deeltjes van hooguit éénduizendste millimeter groot. We kunnen ze met het blote oog net niet zien, maar ze beïnvloeden wel de eigenschappen van allerlei producten. Zonder colloïden geen goede mayonaise, wetlook gel of fotokopie.”

Een bijzondere categorie colloïden heeft een magnetisch moment waardoor ze gemanipuleerd kunnen worden met een magneetstaaf. Voorbeelden van deze magnetische colloïden zijn nano-deeltjes van ijzeroxide (magnetiet, Fe3O4). Een geconcentreerde dispersie van deze magnetietdeeltjes gedraagt zich als een vloeibare magneet (een ‘ferro-vloeistof’) en vertoont bizarre patronen in een extern magneetveld: een spectaculair gezicht (zie foto)!

Ferro-vloeistoffen worden bijvoorbeeld toegepast voor het stofvrij houden van harddisks. Andere toepassingen van magnetische colloïden liggen op het gebied van de medische diagnostiek (biosensoren), waterzuivering en katalyse.

Tijdens deze masterclass kun je kennismaken met de wondere wereld van de colloïdchemie. Je zult eerst de theorie achter colloïdale systemen leren, waarna je zelf in het lab je eigen vloeibare magneet zult maken.

Doelgroep:
Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met een N&T profiel.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van max. 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
woensdag 30 oktober 2019
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht