Verdieping en verrijking in bèta en techniek

U-Talent

Activiteiten

Magnetische vloeistoffen

Prof. Albert Philipse, Van ‘t Hoff Laboratory for Physical and Colloid Chemistry, Universiteit Utrecht: “Colloïden zijn bewegende deeltjes van hooguit éénduizendste millimeter groot. We kunnen ze met het blote oog net niet zien, maar ze beïnvloeden wel de eigenschappen van allerlei producten. Zonder colloïden geen goede mayonaise, wetlook gel of fotokopie.”

Een bijzondere categorie colloïden heeft een magnetisch moment waardoor ze gemanipuleerd kunnen worden met een magneetstaaf. Voorbeelden van deze magnetische colloïden zijn nano-deeltjes van ijzeroxide (magnetiet, Fe3O4). Een geconcentreerde dispersie van deze magnetiet deeltjes gedraagt zich als een vloeibare magneet (een ‘ferro-vloeistof’) en vertoont bizarre patronen in een extern magneetveld: een spectaculair gezicht (zie foto)! Ferro-vloeistoffen worden bijvoorbeeld toegepast voor het stofvrij houden van harddisks. Andere toepassingen van magnetische colloïden liggen op het gebied van de medische diagnostiek (biosensoren), waterzuivering en katalyse. Tijdens deze masterclass kun je kennismaken met de wondere wereld van de colloïdchemie. Je zult eerst de theorie achter colloïdale systemen leren, waarna je zelf in het lab je eigen vloeibare magneet zult maken.

Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met een N&T profiel.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
3 november 2017
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- voor een eendaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

De masterclass zit vol. De inschrijving is gesloten.

Terug naar het overzicht