Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Maak papier en karton klaar voor de toekomst

Werken in de papierindustrie

Jaarlijks wordt in Nederland ruim 6 miljoen km aan papier en karton geproduceerd. Dat is ruim 160 keer de aarde rond! Vooral het aantal verpakkingen, wc-papier en spelletjes neemt jaarlijks toe. Denk maar eens aan alle pakketjes van Coolblue en Bol.com.

Tijdens deze masterclass duik je in de wereld van papier en karton. Je wordt ’s ochtends wegwijs gemaakt door experts die werkzaam zijn bij een papierbedrijf. Zij gaan met je in gesprek over hun werk, over welke grondstoffen worden gebruikt, hoeveel water en energie er nodig is om papier te maken, en waarom het zo belangrijk is oud papier in te zamelen.

Papier en karton zijn weliswaar duurzame producten, maar we vinden het belangrijk dat ze nóg milieuvriendelijker worden. We willen minder energie en water gebruiken, meer oud papier inzamelen, nieuwe grondstoffen inzetten en minder vrachtauto’s op de weg hebben.

Aan de slag

Opslag van oud papier

In Nederland zijn we goed in oud papier inzamelen en recyclen. Maar helaas komt alsnog lang niet al het papier en karton in de oud papierbak terecht. Bovendien: recyclen bespaart veel grondstoffen, maar kost helaas ook energie.

’s Middags ga je daarmee aan de slag. Je bedenkt in groepjes oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan: hoe zorg je bijvoorbeeld dat een schoenendoos of internetverpakking een tweede leven krijgt,  want het is natuurlijk zonde als het karton direct bij het oud papier komt te liggen. En als ze hem toch weggooien, hoe zorg je er dan voor dat ze het überhaupt in de papierbak stoppen?

Aan het eind van de dag presenteren jullie je oplossingen aan experts uit de papier- en kartonsector.

Deze masterclass wordt georganiseerd tijdens het Fibre Future Festival: een jaarlijks event waarop experts uit de papier- en kartonindustrie bij elkaar komen.

Kartonmachine

Bezoek papierfabriek
Bij genoeg animo organiseren we begin juni voor de leerlingen van deze masterclass een bezoek aan een papierfabriek, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe papier en karton worden gemaakt. Het is een bijzondere kans om de binnenkant van een papierfabriek te ontdekken.

Voorbereiden

Bij deze masterclass hoort een voorbereidende opdracht van max. 3 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
29 mei 2019 van 10.00 uur - 16.00 uur.
Locatie:
Deze masterclass wordt georganiseerd in Amersfoort.
Partnerschap:
Ambitie Connectie
Prijs:
Gratis voor leerlingen van partnerscholen.

Inschrijven

Leerlingen van onze partnerscholen kunnen worden aangemeld via dit inschrijfformulier.
Er geldt een maximum van 4 leerlingen per school. Vol = vol!
Deadline
: zondag 7 april 2019.

Terug naar het overzicht