U-Talent

Maak je eigen magnetische vloeistof

Magnetische vloeistoffen, ook wel ferrovloeistoffen genoemd, worden gebruikt in luidsprekers, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar hun toepassing in het behandelen van kanker (via drug targeting) en het scheiden van plastic afval. Wat maakt magnetische vloeistoffen zo interessant voor deze toepassingen? En wat is een magnetische vloeistof eigenlijk precies?  

Magnetische vloeistoffen zijn dispersies die magnetische colloïden bevatten. “Colloïden zijn bewegende deeltjes van hooguit éénduizendste millimeter groot,” aldus professor Albert Philipse van de Universiteit Utrecht. “We kunnen ze met het blote oog net niet zien, maar ze beïnvloeden wel de eigenschappen van allerlei producten. Zonder colloïden geen goede mayonaise of verf.”  

Magnetische vloeistoffen zijn niet alleen interessant, maar ook bijzonder om mee te werken. Ze vormen namelijk bizarre patronen in een extern magneetveld: een spectaculair gezicht! Ontdek het zelf in het filmpje hieronder.  

https://www.youtube.com/watch?v=qMBq92ouUw4 

Tijdens deze masterclass krijg je in de ochtend college van een wetenschapper over magnetische vloeistoffen en hun toepassingen en ontdek je tijdens het werkcollege hoe klein deze nano-magneten precies zijn. ’s Middags ga je in het laboratorium in groepjes aan de slag om je eigen magnetische vloeistof te maken. 

Doelgroep:
Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met een N&T profiel.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van maximaal 4 uur. 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Dinsdag 1 november 2022 van 9:30 - 17:00 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties van de masterclass sluiten op vrijdag 9 september 2022, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht