Karton vervangt plastic

In deze masterclass die plaatsvindt bij papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek duik je in de wereld van papier maken, ontdek je welke grondstoffen daarvoor nodig zijn en leer je over de rol die papier en karton spelen bij de vervanging van plastic. 

Nadat we met een koek en een drankje zijn ontvangen, gaan we kijken hoe papier maken in z’n werk gaat. We bezoeken de grondstoffenvoorraad, waarna we langs de papiermachine wandelen om het imposante productieproces van dichtbij te beleven. Een ervaring die je bij blijft! 

Na de break verdiepen we ons nog wat meer in de rol van papier en karton in de circulaire economie. Omdat ons materiaal keer op keer recyclebaar is, past het erg goed in een economie die draait om hergebruik en het tegengaan van verspilling. Langzamerhand merk je – kijk maar eens om je heen in de supermarkt – dat papier en karton een prima alternatief voor plastic verpakkingen zijn. Pascalle Clappers (werkzaam op het laboratorium van deze papierfabriek) vertelt aan welke eisen verpakkingen moeten voldoen en welke producten prima geschikt zijn om in papier en karton te worden verpakt.   

Doelgroep

Deze masterclass is voor bovenbouw havo/vwo-leerlingen.  

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van maximaal 1.5 uur.

Tijdens deze masterclass kom je alles te weten over het productieproces en de eindeloze mogelijkheden van papier en karton. Ter voorbereiding willen we je vragen zelf alvast na te denken over de vraag welke producten geschikt zijn om te maken van of te verpakken in karton. Loop eens een rondje door school, de supermarkt of de stad, zet je duurzame bril op en noteer alvast wat opties. In de papierfabriek gaan we hierover met elkaar in gesprek en hebben we voor de creatiefste ideeën een leuke attentie.

Praktische informatie

Start datum:
16/11/2023
Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Bovenbouw
Locatie:
Papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek, Busvervoer wordt geregeld vanaf station Apeldoorn
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring 

Leerlingen van U-Talent partnerscholen:

Aanmelding verloopt via de U-Talent coördinator van jouw school.
U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier.

Inschrijfperiode: 4 september – 6 oktober 2023

Overige leerlingen (niet vanuit U-Talent partnerschool): 

Leerlingen die gebruik willen maken van een open inschrijving kunnen zich aanmelden voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.
Het aantal inschrijvingen is beperkt. Je betaalt direct online via iDEAL.

Inschrijfperiode: 4 september – 6 oktober 2023