Alleen voor partnerscholen

In de ban van het griepvirus

Wat is een virus? Waarom kan een virus je ziek maken? En nog belangrijker: wat kunnen we hiertegen doen? Tijdens deze masterclass worden al deze vragen beantwoord.  

Je krijgt college over virusziekten en je gaat onderzoek doen naar het griepvirus in één van de laboratoria van het departement Scheikunde. Je analyseert zelf patiëntmateriaal om te bepalen wie er geïnfecteerd is met het virus. Dit doe je door gebruik te maken van microscopie in combinatie met moleculairbiologische technieken (DNA-analyse). Dan test je zelf welke medicijnen werken tegen het virus.  

Computermodellering geeft je inzicht in de driedimensionale structuur van het virus en mogelijke aangrijpingspunten om het virus onschadelijk te maken. Zo krijg je meer inzicht in de werking van antivirale middelen en ben je in staat zelf een optimaal geneesmiddel te ontwerpen.  

Kortom: een uitdagend programma met een diepgaand college, computerwerkcolleges en interessante practica. De masterclass wordt deels in het Engels gegeven.  

Bij deze masterclass zit een overnachting in een jeugdhostel.   

Doelgroep
Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met biologie en scheikunde. 

Voorbereiden

Bij de masterclass hoort een voorbereidende opdracht van circa 4 uur. 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober 2021
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie
Prijs:
Gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht