U-Talent

Alleen voor partnerscholen

Imaginary Tentoonstelling 2022: Pracht en kracht van wiskunde – en (vouw)kunst

Tijdens deze masterclass bezoek je de tentoonstelling “Imaginary 2022 – Pracht en kracht van wiskunde”.

De tentoonstelling laat de schoonheid en kracht van wiskunde zien met aansprekende voorbeelden in onder andere misdaadbestrijding, economische modellen, ruimtevaart, financiële systemen en niet te vergeten geenskunde en zorg. Posters, 3D-objecten en interactieve touchscreens demonstreren hoe je met wiskundige formules zowel kunstzinnige creaties als technologische innovaties kunt ontwerpen.

Voorafgaand aan het bezoek verdiepen we ons in wiskundige origami, waarbij wiskunde en kunst op indrukwekkende wijze samen komen. In de jaren negentig werd origami populair door de zogeheten ‘bug wars’, waarbij kunstenaars elkaar steeds probeerden te overtroeven met ingewikkelde origami-insecten. Er is de afgelopen dertig jaar veel onderzoek gedaan naar de wiskunde erachter.  Inmiddels heeft origami veel meer toepassingsmogelijkheden dan alleen het vouwen van papier: een parachute is zo gevouwen dat hij snel openklapt en voor een airbag geldt hetzelfde, deze moet in 2 seconde volledig opengevouwen zijn.

Het ochtendprogramma bestaat uit een introductie in wiskundige origami. Van 12.30-13.00 uur volgen we een lezing van Jacoliene van Wijk over de ‘bug wars’, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling Imaginary. Tot slot sluiten we de dag af met een eigen wiskundige origami-creatie.

Voorbereiden

De masterclass heeft een voorbereidende opdracht van ongeveer 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 14 oktober 2022 van 9:30 - 16:30 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Helaas bieden we deze masterclass niet aan externe leerlingen. Je kunt uiteraard wel zelf de tentoonstelling bezoeken. Kijk voor meer informatie op deze website van de universiteit utrecht, of op de algemene website van de tentoonstelling

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht