U-Talent

Alleen voor partnerscholen

21-22 Grenzeloze toekomsten en de Europese burger

Grenzeloze toekomstenAls inwoner van de EU heb je allerlei vrijheden en rechten als je de grens over gaat. Tenminste, als je de nationaliteit hebt van één van de lidstaten van de EU.

Maar hoe zal dat eruitzien in de toekomst? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we die rechten niet kwijtraken en dat je ze ook in praktijk kunt brengen?

Om dat te weten zou je eigenlijk de toekomst moeten kennen. Dat kan natuurlijk niet, maar we kunnen wel verkennen wat er zou kunnen gebeuren. En dat is precies wat we in deze masterclass gaan doen.

We verkennen we hoe het anno 2020 is gesteld met de rechten van de burger: welke rechten heb je over de grens, wat zijn de (on)mogelijkheden om die rechten uit te oefenen, waardoor staan die rechten onder druk en wanneer krijg je die rechten? Daarbij kijken we vooral naar sociale en democratische rechten. Dat doen we mede op basis van krantenartikelen en nieuwsberichten die je van te voren hebt verzameld.

Daarnaast verkennen we eerst de thema’s BREXIT en Europees Burgerschap. Daarna  onderzoeken we hoe verschillend de toekomst eruit zou kunnen zien in een Future Creating Workshop. We verkennen in groepjes wat er over 15 jaar zou kunnen gebeuren met onze rechten en vrijheden in Europa als de wereld verandert. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van migratie, economische ontwikkelingen of klimaatverandering. En we verkennen wat je in verschillende omstandigheden kunt doen om die rechten en vrijheden te beschermen.

Tot slot stel je met elkaar een ‘verklaring’ op over hoe we welke grensoverschrijdende rechten en vrijheden van burgers moeten beschermen.

 

 

Voorbereiden

Als voorbereiding op deze masterclass krijg je een opdracht van ongeveer 4 uur. Je leest een artikel, en verzamelt digitale nieuwsberichten, artikelen en foto’s die je tijdens de masterclass kunt gebruiken.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 13 januari, tussen 10:00 en 16:00 uur
Locatie:
Universiteit Utrecht (Binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht