Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Grenzeloze toekomsten en de Europese burger

Deze masterclass zal mogelijk (deels) online worden gegeven.

Grenzeloze toekomstenAls inwoner van de EU heb je allerlei vrijheden en rechten als je de grens over gaat. Tenminste, als je de nationaliteit hebt van één van de lidstaten van de EU.

Maar hoe zal dat eruitzien in de toekomst? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we die rechten niet kwijtraken en dat je ze ook in praktijk kunt brengen?

Om dat te weten zou je eigenlijk de toekomst moeten kennen. Dat kan natuurlijk niet, maar we kunnen wel verkennen wat er zou kunnen gebeuren. En dat is precies wat we in deze masterclass gaan doen.

We verkennen eerst hoe het anno 2019 is gesteld met de rechten van de burger: welke rechten heb je over de grens, wat zijn de (on)mogelijkheden om die rechten uit te oefenen, waardoor staan die rechten onder druk en wanneer krijg je die rechten? Daarbij kijken we vooral naar sociale en democratische rechten. Na een hoorcollege gaan we daar in een werkgroep mee aan de slag. Dat doen we mede op basis van krantenartikelen en nieuwsberichten die je van te voren hebt verzameld.

Daarna onderzoeken we hoe verschillend de toekomst eruit zou kunnen zien in een Future Creating Workshop. We verkennen in groepjes wat er over 15 jaar zou kunnen gebeuren met onze rechten en vrijheden in Europa als de wereld verandert. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van migratie, economische ontwikkelingen of klimaatverandering. En we verkennen wat je in verschillende omstandigheden kunt doen om die rechten en vrijheden te beschermen.

Tot slot stel je met elkaar een ‘verklaring’ op over hoe we welke grensoverschrijdende rechten en vrijheden van burgers moeten beschermen.

Voorbereiden

Als voorbereiding op deze masterclass krijg je een opdracht van ongeveer 4 uur. Je verzamelt digitale nieuwsberichten, artikelen en foto’s die je tijdens de masterclass kunt gebruiken.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 5 november en woensdag 2 december 2020 van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad) en/of online via Microsoft Teams .
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

 

Terug naar het overzicht