U-Talent

Fijnstof meten: kleine deeltjes, grote impact!

In deze masterclass leer je over de natuurkundige effecten van fijnstof op het klimaat, bouw je zelf een fijnstof meetinstrument met behulp van een sensor en ga je daarmee op pad om een experiment op en rondom Science Park de Uithof in Utrecht te doen. 

Fijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes die zich in de lucht bevinden. Hoe meer fijnstof er in de lucht zit, hoe minder straling beschikbaar is om de aarde op te warmen. Op deze en andere manieren beïnvloedt fijnstof het klimaat. In deze masterclass leer je over de natuurkundige processen waardoor deze deeltjes zoveel invloed hebben. 

Je krijgt les van fysici die klimaatonderzoek doen aan de Universiteit Utrecht. Je leert ook over de werkwijze van de meetsensor, die op hetzelfde natuurkundige principe berust dat ervoor zorgt dat zonnestraling door fijnstof wordt tegengehouden. 

Vervolgens zet je de meetsensor in elkaar en ga je hiermee metingen doen. Samen analyseren we de data van de verschillende meetplekken en vergelijken die met elkaar. Het is namelijk ook nog om een andere reden heel goed om te weten hoeveel fijnstof in je leefomgeving zit: in Nederland verkort vervuiling door fijnstof de levensverwachting gemiddeld met een jaar! 

 

Voorbereiden

  • Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van maximaal 4 uur.
  • Het is noodzakelijk om je eigen laptop mee te nemen naar de universiteit

 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Dinsdag 11 oktober 2022 van 9:30 - 16:30 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€35,- exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties van de masterclass sluiten op vrijdag 9 september 2022, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht