Experimenteer met magnetische vloeistoffen

Magnetische vloeistoffen worden gebruikt in luidsprekers en harde schijven, maar wetenschappers doen ook onderzoek naar hun toepassing bij het behandelen van kanker (via drug targeting) en het scheiden van plastic afval.

Wat maakt magnetische vloeistoffen zo interessant voor deze toepassingen? En wat is een magnetische vloeistof (ook wel ferrovloeistof genoemd) precies? Tijdens deze masterclass krijg je in de ochtend college van een wetenschapper en ontdek je in groepjes hoe klein magnetische nanodeeltjes precies zijn. ’s Middags ga je in het laboratorium aan de slag om je eigen vloeibare magneet te maken.  

Een magnetische vloeistof is een suspensie van ferromagnetische nanodeeltjes in een vloeistof. Met andere woorden: het zijn colloïdale oplossingen van magnetische deeltjes. “Colloïden zijn bewegende deeltjes van hooguit éénduizendste millimeter groot,” aldus professor Albert Philipse van de Universiteit Utrecht. “We kunnen ze met het blote oog net niet zien, maar ze beïnvloeden wel de eigenschappen van allerlei producten. Zonder colloïden geen goede mayonaise of verf.”  

Een bijzondere categorie colloïden heeft een magnetisch moment, waardoor je ze kan manipuleren met een magneetstaaf. Dat maakt ze interessant voor o.a. industriële en medische toepassingen. Maar magnetische vloeistoffen zijn ook tof om mee te werken: ze vormen namelijk bizarre patronen in een extern magneetveld: een spectaculair gezicht!  

Doelgroep:
Deze masterclass is voor 5 of 6 vwo’ers met een N&T profiel.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van max. 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
dinsdag 27 oktober 2020
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 35,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch; gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf 1 september inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht