Activiteiten

Eiwitten in kaart gebracht

In deze masterclass maak je kennis met het vakgebied proteomics: de studie naar eiwitten in de cel. Soms worden eiwitten (te) veel of juist (te) weinig aangemaakt. Ook kan een (genetische) ziekte zorgen voor de vorming van afwijkende eiwitten. Proteomics houdt zich bezig met de studie naar de regulatie van de synthese van eiwitten en naar modificaties in eiwitten.

Op de eerste dag van de masterclass krijg je een inleidend college over proteomics en ga je zelf een practicum doen. Hierin ga je een cel-extract zuiveren en een eiwit isoleren. Daarna geef je het betreffende eiwit een trypsine behandeling, zodat het eiwit splitst in kleinere stukjes. Deze stukjes kun je analyseren in de zogenaamde massaspectrometer. Tussen de twee masterclassdagen in verdiep je je kennis over massaspectrometrie, in het bijzonder over hoe deze techniek wordt toegepast binnen proteomics.

Op de tweede dag krijg je een rondleiding op de vakgroep, vertelt een onderzoeker over haar/ zijn onderzoek, bekijk je een massaspectrometer en ga je de verkregen massaspectra analyseren en beoordelen. Aan het einde van de module pas je alle kennis toe in een slotopdracht, waarbij je voorspelt hoe het massaspectrum van een bepaald eiwit eruit zal zien.

Doelgroep

Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers met scheikunde.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van max. 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
12 februari en 5 maart 2019
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 55,- voor een tweedaagse masterclass inclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.

Terug naar het overzicht