Activiteiten

Eiwitten in kaart gebracht

In deze masterclass maak je kennis met het vakgebied proteomics: de studie naar eiwitten in de cel.

Op de eerste dag van de masterclass ga je aan de slag met cel-extracten, onder andere van een patiënt met sikkelcelziekte. Na het isoleren van hemoglobine, splitsen we dit eiwit in kleinere stukjes met behulp van een trypsine behandeling. Deze fragmenten analyseren we vervolgens in een massaspectrometer.

Op de tweede dag krijg je een rondleiding op de vakgroep, vertelt een onderzoeker over haar/zijn onderzoek en bekijk je een massaspectrometer. Aan de hand van de verkregen massaspectra kun je vaststellen in welk cel-extract er sprake is geweest van sikkelcelziekte.

Aan het einde van de dag pas je alle kennis toe in een slotopdracht. We bekijken het massaspectrum van fragmenten van het BRAF-eiwit, dat betrokken is bij huidkanker. Daarna kan je voorspellen hoe het massaspectrum zal veranderen wanneer er sprake is van een BRAF-mutatie die huidkanker veroorzaakt.

Doelgroep

Deze masterclass is voor 5 en 6 vwo’ers met scheikunde.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit bij beide dagen een voorbereidende opdracht van ca. 4 uur.

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo 6 vwo
Data:
Maandag 27 januari en 10 februari 2020
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
€ 55,- voor een tweedaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent bètacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 4 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht