U-Talent

Een wereld onder stroom

Stroom, waar komt dat vandaan? Hoe kan het dat we er auto’s mee kunnen laten rijden? De Oude Grieken wisten al dat wanneer je over een stuk barnsteen (hard geworden boomhars) wrijft met een wollen vel, de steen daarna lichte voorwerpen aantrekt, zoals haren en veren. Blijf je langer wrijven, dan springen er zelfs vonkjes over. In latere eeuwen kreeg dit effect de naam ‘elektriciteit’, naar het Griekse woord voor amber, ‘elektron’. Lang bleef elektriciteit een obscuur fenomeen – niet meer dan een curiositeit.

In deze masterclass leer je hoe elektriciteit uitgroeide van een obscuur fenomeen tot een allesomvattend verschijnsel: Benjamin Franklin ging tijdens onweer met een vlieger naar buiten om te bewijzen dat bliksemschichten hetzelfde zijn als de Griekse vonkjes uit wol, terwijl Luigi Galvani dode kikkers onder stroom zette om te laten zien dat elektriciteit onlosmakelijk verbonden is met het leven op onze aarde.

Door deze en vele andere ontdekkingen weten we nu dat elektriciteit méér is dan een curiositeit: het is een fundamenteel onderdeel van de wereld om ons heen. Van het licht dat in je ogen schijnt tot de stoel waarin je zit – zonder elektriciteit zou dat onmogelijk zijn, want licht is een elektrisch fenomeen, terwijl het elektriciteit is die de atomen bij elkaar houdt waaruit je stoel bestaat.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit geen voorbereidende opdracht

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Vrijdag 9 december 2022 van 11:00 tot 15:00 uur
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via dit inschrijfformulier dat ook te vinden is op deze pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Let op: de inschrijfperiode is verlengd! inschrijven kan nog tot en met vrijdag 14 oktober via deze link.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht