Droogte 2021-2022

LET OP: 24 jan en 1 feb 2022 worden online campusdagen. Deelnemde scholen ontvangen hierover per mail bericht. 

Je zou het niet zeggen als je tijdens een regenachtige dag naar buiten kijkt, maar Nederland verdroogt. Althans, dat beweren wetenschappers. De afgelopen zomers waren natuurlijk best warm en er viel weinig regen. De waterschappen riepen burgers op om geen zwembaden meer te vullen of de tuin te sproeien met kraanwater. Maar een Sahara in Nederland, is dat denkbaar? Komt er in de herfst en winter niet meer dan voldoende water uit de lucht vallen om het tekort in de zomer weer aan te vullen? En is het wel een probleem dat Nederland droger wordt?

In de module ‘Droogte’ ga je ontdekken waardoor Nederland verdroogt en wat voor gevolgen dat heeft. Daarnaast ga je op zoek naar wat je zelf hieraan kunt doen. 

Programma 

Dit programma vindt plaats op de Universiteit van Utrecht (Utrecht Science Park).  

Tijdens de voorbereidende opdracht (op school) maak je een neerslagmeter en doe je een onderzoek naar de hoeveelheid neerslag in jouw woonplaats. Verder doe je een klein onderzoek naar hoeveel water er uit de bodem verdampt. Tenslotte bekijk je hoe er in de omgeving van jouw huis regenwater wordt vastgehouden en uit welke bodemsoort jouw omgeving bestaat. 

Tijdens de moduledag leer je van de U-Talent docenten alles over de verdroging van Nederland. We werken samen met de ‘droogteprofessor van Nederland’: Niko Wanders (Bekijk hier een interessant filmpje waarin Niko Wanders meer uitlegt over droogte!). Deze dag zijn we te gast op de afdeling waar hij onderzoek doet. Je krijgt een college van een onderzoeker en maakt kennis met het onderzoek dat op de UU plaatsvindt. Ook werk je aan interactieve opdrachten waarbij je een manier bedenkt om water langer vast te houden en verdroging tegen te gaan. Dit verwerk je in een artikel voor een tijdschrift over droogte. 

Doelgroep

Deze activiteit is voor 2 havo- en vwo-leerlingen.

Bij deze activiteit moet er een begeleider meekomen met de leerlingen naar de universiteit (deze geef je ook op in het inschrijfformulier).

Voorbereiden

Er is een voorbereidende opdracht van ongeveer 2 uur.

Praktische informatie

Niveau:
2 havo 2 vwo
Data:
6, 13, 14 december 2021, 24 jan, 1 feb 2022 van 10:00 tot 16:00
Locatie:
Utrecht Science Park/online
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor leerlingen van partnerscholen, €25,- voor externe deelnemers

Inschrijven

De inschrijving is momenteel gesloten. Je kan altijd mailen naar u-talent@uu.nl om te vragen naar de mogelijkheden. 

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis.

De inschrijving is momenteel gesloten 

De U-Talent coördinator heeft inmiddels van het U-Talent team te horen gekregen op welke datum zijn of haar school is ingedeeld. Middels dit inschrijfformulier kan je voor desbetreffende datum leerlingen opgeven.

De deadline voor het opgeven van leerlingen ligt op 5 november 2021

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool, maar wil je wel deelnemen?

De inschrijving is momenteel gesloten 

Dan kan je je inschrijven voor deelname aan deze activiteit op dinsdag 1 februari 2022 via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de de deadline voor het inschrijven ligt op 5 november 2021, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl


Terug naar het overzicht