Activiteiten

Docentennetwerk NLT: NLT-café 2020-2021

docentennetwerk nltU-Talent brengt docenten NLT uit de regio bij elkaar in het NLT café. Binnen dit netwerk volgen we de actuele ontwikkelingen rond het vak en laten we ons inspireren door docenten en wetenschappers van de UU en de HU, die werkzaam zijn op voor NLT relevante gebieden. De deelnemers hebben zelf invloed op de precieze invulling van het programma. 

Programma

Maandag 9 november 2020 

Tijdens deze eerste bijeenkomst wordt de nieuwe NLT-module ‘Origami in de Biochemie – vouwkunst van eiwitten’ gepresenteerd. De module gaat over moleculair biologische onderzoekstechnieken die worden toegepast om de vouwing van eiwitten te bestuderen. De module omvat o.a. een (ont)vouwingspracticum en diverse bioinformatica-opdrachten. Tijdens deze bijeenkomst worden diverse onderdelen uit de module gedeeld en toegelicht. Daarnaast zal een onderzoeker van de vakgroep Cell Protein Chemistry (CPC), waar deze module is ontwikkeld, een lezing geven.

De module wordt dit cursusjaar ter certificering aangeboden aan NLT. Inmiddels is de module al door drie scholen getest en delen uit de module worden al een aantal jaren gebruikt in diverse U-Talentactiviteiten en op de open dagen van de studie Scheikunde – Molecular Life Science (MLS) aan de Universiteit van Utrecht.

Dinsdag 9 februari 2021: Programma volgt.

Donderdag 25 maart 2021: Programma volgt.

  1. Contact en uitwisseling tussen NLT-docenten bevorderen.

NLT is een vak dat op scholen zeer verschillend wordt vormgegeven: de samenstelling van en samenwerking binnen het team, de ontwikkeling van een leerlijn en de manier waarop buitenschoolse ontwikkelingen de les in worden gehaald, zijn per school anders. Contact met docenten op andere scholen kan juist voor een vak als NLT zeer waardevol zijn. 

  1. Contact tussen wetenschappers en NLT-docenten stimuleren

NLT is een vak waarin actueel onderzoek centraal staat. Door lezingen van onderzoekers van de universiteit en hogeschool blijf je op de hoogte van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen, die dan weer gebruikt kunnen worden in de NLT les.   

Naast de inhoudelijke lezingen zal er ook ruimte zijn voor informeel contact met docenten en wetenschappers aan de UU en de HU. 

  1. Nieuwe ontwikkelingen rond het vak en de specifieke aard van NLT bespreken

Het netwerk wordt geleid door de Utrechtse NLT vaksteunpunt-coördinator, Baukje Lobregt. Als vsp-coördinator heeft zij regelmatig contact met de Vereniging NLT en kan dus nieuwe ontwikkelingen rond het vak inbrengen in het netwerk. Anderzijds kunnen we vanuit het netwerk ervaringen van het veld terugkoppelen aan de Vereniging.

Praktische informatie

Data:
Maandag 9 november 2020, dinsdag 9 februari 2021 en donderdag 25 maart 2021 van 16:00-20:00 (tijden onder voorbehoud)
Locatie:
Utrecht Science Park en/of online via Microsoft Teams en/of op een partnerschool
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor partnerscholen, €75,- voor externen.

Inschrijven

Je kan je t/m 30 september 2020 aanmelden via dit formulier. Je schrijft je hiermee in voor alle drie de bijeenkomsten.

Als je een partnerschooldocent bent die zich gratis of o.b.v. U-Points heeft aangemeld, dan kan U-Talent een no show fee van 25 euro aan je school berekenen, als je zonder afmelding niet aanwezig bent, of als je je 10 of minder werkdagen voor aanvang van de activiteit afmeldt en geen vervanger stuurt. Dit geldt ook voor online bijeenkomsten.

Begin oktober worden de plekken verdeeld en krijg je een bevestiging of je kunt deelnemen aan dit docentennetwerk.

Terug naar het overzicht