Docentennetwerk informatica 2022-2023
In de (U-Talent) docentennetwerken bieden we vakinhoudelijke verdieping bijvoorbeeld d.m.v. lezingen van wetenschappers over hun onderzoek, (vak)didactische inspiratie en de mogelijkheid voor het onderling uitwisselen van kennis, ervaringen en best practices tussen VO-docenten onderling en met docenten/onderzoekers uit het HO.
U-Talent brengt docenten informatica uit de regio bij elkaar in het Docentennetwerk informatica. Op een informele manier presenteren we ontwikkelingen in het vakgebied en bespreken dit met elkaar. Het netwerk is bedoeld als “regionale vaksectie”, omdat op de meeste scholen slechts één informaticadocent lesgeeft.
De inhoud van de bijeenkomsten bestaat uit drie elementen:
- Vakinhoudelijke activiteit, bijv. lezingen van wetenschappers over hun onderzoek;
- (Vak)didactisch deel d.m.v. workshops, het uitwisselen van best practices en het delen van kennis over het vakspecifieke onderwijs in de bovenbouw en het eerste jaar van de universiteit;
- Community vorming tussen VO-docenten onderling en met (bachelor)docenten van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.
Zo waren er eerder bijv. een presentatie over wat het leren programmeren met je hersenen doet door Felienne Hermans, hoe je een programmeertaal voor muziek kan gebruiken om basale programmeerconcepten te introduceren of een lezing over geautomatiseerde tutoren door Johan Jeuring.
De bijeenkomsten zijn over het algemeen vrij informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. De deelnemers worden dan ook expliciet uitgenodigd om zelf iets bij te dragen en hun kennis te delen of vragen te stellen die dan met de groep kunnen worden besproken.
De bijeenkomsten staan onder leiding van Christian Köppe (vakdocent informatica U-Talent en vakdidacticus informatica UU).
Programma
Bijeenkomst 1 (maandag 3 oktober 2022 van 16:00-19:30)
Christos Chytas, Universiteit Utrecht
Materializing creative coding ideas: Applications and challenges of computational making in STEAM education (On coding education through computational design with block-based and text-based tools, and digital fabrication e.g., 3D printing and laser cutting.)
Johan Jeuring/Hieke Keuning, Universiteit Utrecht
Towards Giving Timely Feedback to Novice Programmers (Research on feedback addresses questions about when feedback should be given, why, and how. This talk discusses how this research is translated to when, why and how to give feedback on, or a hint at, a particular step a student takes when solving a programming task.)
Bijeenkomst 2 (dinsdag 24 januari 2023 van 16:00-19:30)
Github copilot in het onderwijs – Hieke Keuning/Johan Jeuring, Universiteit Utrecht
Github copilot helpt bij het schrijven van code door op basis van opdrachtbeschrijvingen, methode-namen, types of voorbeelden code te genereren. Github copilot werkt verrassend goed voor opdrachten voor beginners, en een deel van de belofte van AI die meehelpt bij het schrijven van code wordt door Github copilot ingelost. Sinds dit jaar is Github copilot vrij beschikbaar voor studenten. Hoe gaan we om met het feit dat leerlingen of studenten Github copilot kunnen gebruiken? Tegen welke problemen lopen we aan, en welke kansen biedt dit? In deze presentatie zullen we Github copilot introduceren, en uitdagingen en kansen bespreken.
Kennisuitwisselingsessie: Grondslagen
Verschillende deelnemers van het docentennetwerk zullen materiaal/aanpak/ideeën uit de eigen lespraktijk rondom kerndomein Grondslagen presenteren en delen. Er is ruimte voor discussie en uitwisseling hierover.
Bijeenkomst 3 (woensdag 29 maart 2023 van 16:00-19:30)
Applied Data Science onderwijs – Matthieu Brinkhuis, Universiteit Utrecht
Er is in toenemende mate interesse in onderwijs op het gebied van (Applied) Data Science en Kunstmatige Intelligentie, zowel vanuit bachelor- en masterstudenten, maar ook vanuit professionals. Hoe richten we dit soort programma’s in? Wat is de rol van informatica en interdisciplinariteit hierin en welke vaardigheden vragen we van onze studenten en waar komt de data vandaan? Natuurlijk is er ruim de gelegenheid voor discussie en voor kansen voor (toegepaste) datawetenschappen in het voorgezet onderwijs.
Kennisuitwisselingssessie: zelf ontwikkelde unplugged-activiteiten
In deze sessie zullen verschillende deelnemers van het netwerk eigen ontwikkelde unplugged-activiteiten delen en de andere deelnemers zelf laten ervaren. Het materiaal om deze activiteiten op je eigen school uit te voeren wordt met de deelnemers gedeeld.
Doelgroep
Docenten informatica havo en vwo
Praktische informatie
- Data:
- Maandag 3 oktober 2022, dinsdag 24 januari 2023 en woensdag 29 maart 2023
- Locatie:
- Utrecht Science Park
- Partnerschap:
- Ambitie Connectie Open
- Prijs:
- Gratis voor docenten van partnerscholen, €75,- voor externe deelnemers
Inschrijven
De inschrijving is gesloten.
Als je een partnerschooldocent bent die zich gratis of o.b.v. U-Points heeft aangemeld, dan kan U-Talent een no show fee van 25 euro aan je school berekenen, als je zonder afmelding niet aanwezig bent, of als je je 10 of minder werkdagen voor aanvang van de activiteit afmeldt en geen vervanger stuurt. Dit geldt ook voor online bijeenkomsten.
Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.
Terug naar het overzicht