Activiteiten

Docentennetwerk informatica 2018-2019

U-Talent brengt docenten informatica uit de regio bij elkaar in het Docentennetwerk informatica. Op een informele manier presenteren we ontwikkelingen in het vakgebied en bespreken dit met elkaar. Het netwerk is bedoeld als “regionale vaksectie”, omdat op de meeste scholen slechts één informaticadocent is.

Wat zijn de doelen?

1. Contact en uitwisseling tussen docenten bevorderen

Juist omdat er op veel scholen maar één informaticadocent is, kan contact met docenten van andere scholen waardevol zijn. Het netwerken heeft dan ook een belangrijke rol in de bijeenkomsten en eventuele activiteiten naast de bijeenkomsten. Dat wil zeggen: het informeel uitwisselen van materiaal en ervaringen, presentaties van lesideeën van deelnemende docenten, bespreken van vragen van docenten, etc. De concrete agenda hiervan wordt gestuurd door de docenten.

2. Nieuwe, relevante onderwerpen uit de informatica bespreken

Een ander deel van de bijeenkomsten wordt ingevuld vanuit de Universiteit Utrecht, zowel door de lerarenopleiding als het Departement Informatica. Denk aan een lezing of workshop over een nieuw onderwerp uit de informatica, dat voor docenten relevant is en liefst direct bruikbaar in de klas.

Mogelijke onderwerpen zijn een inleiding op nieuwe programmeertools, ontwikkelingen op het mobiele platform, security en vele andere. Wanneer mogelijk wordt materiaal uitgedeeld.

3. Discussieforum vormen over de ontwikkelingen in het vak

Vorig jaar startte een commissie die de eindtermen voor het vak informatica gaat herzien en mogelijk ook een nieuw onderbouwvak vorm gaat geven. In het netwerk kunnen we deze ontwikkelingen ter discussie stellen. Mogelijk kunnen we als netwerk een rol spelen in deze ontwikkelingen.

4. Inventariseren van behoefte aan vakinhoudelijke nascholing

Op de bijeenkomsten van het docentennetwerk willen we de behoefte aan nascholing peilen. Voor veelgevraagde onderwerpen kunnen we een uitgebreidere nascholing opzetten. Een voorbeeld hiervan is de cursus Greenfoot.

Doelgroep

Docenten informatica, havo, vwo, bovenbouw

Praktisch

  • Iedere bijeenkomst is er ruimte voor netwerken en een nieuw informatica-onderwerp (punten 1 en 2 van de doelen). De punten uit de andere doelstellingen komen aan de orde wanneer dat relevant is.
  • De bijeenkomsten staan onder leiding van Paul Bergervoet (docent Informatica aan de UU) en Christian Köppe (U-Talent).
  • De bijeenkomsten zijn van 16.00 tot 19.30 uur. Er wordt gezorgd voor broodjes en andere versnaperingen.

Praktische informatie

Data:
25 september 2018, 14 januari 2019 en 15 mei 2019 van 16.00 – 19.30 uur
Locatie:
De Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
1 U-Point voor docenten van U-Talent partnerscholen. € 75,- voor overige aanmeldingen.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via dit inschrijfformulier.

Terug naar het overzicht