Docentennetwerk informatica – 14 november 2023

U-Talent brengt docenten informatica uit de regio bij elkaar in het Docentennetwerk informatica. Op een informele manier presenteren we ontwikkelingen in het vakgebied en bespreken dit met elkaar. Het netwerk is bedoeld als “regionale vaksectie”, omdat op de meeste scholen slechts één informaticadocent lesgeeft. 

Programma

De inhoud van de bijeenkomst bestaat uit drie elementen: 

  • Vakinhoudelijke activiteit, bijv. lezingen van wetenschappers over hun onderzoek; 
  • (Vak)didactisch deel d.m.v. workshops, het uitwisselen van best practices en het delen van kennis over het vakspecifieke onderwijs in de bovenbouw en het eerste jaar van de universiteit; 
  • Community vorming tussen VO-docenten onderling en met (bachelor)docenten van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. 
     

Zo waren er eerder bijv. een presentatie over wat het leren programmeren met je hersenen doet door Felienne Hermans, hoe je een programmeertaal voor muziek kan gebruiken om basale programmeerconcepten te introduceren of een lezing over geautomatiseerde tutoren door Johan Jeuring. 

De bijeenkomsten zijn over het algemeen vrij informeel en er is veel ruimte voor uitwisseling en kennisdeling. De deelnemers worden dan ook expliciet uitgenodigd om zelf iets bij te dragen en hun kennis te delen of vragen te stellen die dan met de groep kunnen worden besproken. 

De bijeenkomsten staan onder leiding van Christian Köppe (vakddocent informatica U-Talent en vakdidacticus informatica UU). 

Eerste bijeenkomst: dinsdag 14 november 2023

Bij deze bijeenkomst staat het introduceren en leren van programmeren centraal. Er is eerst een presentatie/interactieve sessie (zie aankondiging hieronder) en in het tweede gedeelte gaan meerdere deelnemers hun manier van introductie van programmeren delen en kan hierover worden uitgewisseld. 

Prof. Dr. Johan Jeuring, Universiteit Utrecht: Feedback en hints op stappen die leerlingen nemen bij het leren programmeren 

Jaarlijks leren miljoenen studenten programmeren. Leeractiviteiten voor beginners omvatten bijna altijd taken waarbij een leerling een programma moet schrijven om een bepaald probleem op te lossen. Bij het leren hoe ze een dergelijke taak moeten oplossen, hebben veel leerlingen feedback nodig over hun eerdere acties en tips over hoe verder te gaan. Bij programmeren moet bij de feedback rekening worden gehouden met de stappen die een leerling heeft gezet om een oplossing te implementeren, en moeten de hints een leerling helpen een eventueel gedeeltelijke oplossing te voltooien of te verbeteren. In deze sessie wil ik bestaande oplossingen voor automatische feedback bespreken, maar ook bespreken hoe goede feedback op stappen die leerlingen bij het programmeren zetten er uit zou moeten zien. Daarbij heb ik de hulp van de aanwezigen nodig: hoe geven experts feedback en hints op stappen die leerlingen zetten?

Bijeenkomsten

Het docentennetwerk informatica bestaat uit 3 bijeenkomsten:

  • Dinsdag 14 november 2023
  • Woensdag 24 januari 2024
  • Donderdag 21 maart 2024

Elke bijeenkomst begint om 16:00 en eindigt rond 19:30.

Je kunt je in één keer aanmelden voor de gehele reeks, of los per bijeenkomst.

Praktische informatie

Start datum:
14/11/2023
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Ambitie Connectie Open
Prijs:
Gratis voor docenten van partnerscholen, €25 per bijeenkomst voor externe deelnemers

Inschrijven

De inschrijving voor de 1e bijeenkomst is gesloten.
Ga naar deze pagina om meer te lezen en je aan te melden voor de volgende bijeenkomst!