Alleen voor partnerscholen

Demonstreren in tijden van corona

Afbeelding Demonstreren in tijden van corona 2Update: de datum is inmiddels bekend – 25 maart

De maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden hebben een grote invloed op het leven van mensen. Veel van die maatregelen beperken onze grondrechten, zoals het recht op privacy, de bewegingsvrijheid of de vrijheid van godsdienst.

Ook het grondrecht om te demonstreren is beperkt in coronatijd. Veel demonstraties werden zelfs verboden door de overheid. Demonstranten die het niet eens waren met dat verbod konden naar de rechter stappen. Die stond vervolgens voor een lastig dilemma. Want wat weegt zwaarder: het recht om te demonstreren of de volksgezondheid? En is de rechter degene die dat zou mogen bepalen?

Tijdens deze masterclass leer je meer over de rol van grondrechten tijdens en buiten coronatijd en die van de rechter in het beschermen ervan binnen onze democratische rechtsstaat. Er zal bovendien een echte rechter langskomen die een kijkje in de keuken geeft.

Afbeelding Demonstreren in tijden van corona 2Daarna kruipen we in de huid van demonstranten, het bestuur en de rechter. We spelen een echte rechtszaak na waarin de bestuursrechter moest beslissen over de rechtmatigheid van een verbod om te demonstreren.

Mocht in verband met corona de masterclass niet op locatie kunnen plaatsvinden dan zal een online masterclass georganiseerd worden. Hierbij zal geen rechtszaak nagespeeld kunnen worden. Wel krijgt iedereen de kans om live vragen te stellen aan een rechter en alles horen over hoe het is om een rechter te zijn.

Voorbereiden

Tijdens de voorbereidende opdracht lees je alvast over de casus en vorm je je een beeld over hoe een rechtszaak bij de bestuursrechter eraan toe gaat. Welke partijen zijn er, en welke rol hebben zij precies?

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Donderdag 25 maart van 10:00 - 16:00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Gratis, alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

 

Terug naar het overzicht