Activiteiten

Alleen voor partnerscholen

Demonstreren in tijden van corona

Afbeelding Demonstreren in tijden van corona 2De maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden hebben een grote invloed op het leven van mensen. Veel van die maatregelen beperken onze grondrechten, zoals het recht op privacy, de bewegingsvrijheid of de vrijheid van godsdienst.

Ook het grondrecht om te demonstreren is beperkt in coronatijd. Veel demonstraties werden zelfs verboden door de overheid. Demonstranten die het niet eens waren met dat verbod konden naar de rechter stappen. Die stond vervolgens voor een lastig dilemma. Want wat weegt zwaarder: het recht om te demonstreren of de volksgezondheid? En is de rechter degene die dat zou mogen bepalen?

Tijdens deze masterclass leer je meer over de rol van grondrechten tijdens en buiten coronatijd en die van de rechter in het beschermen ervan binnen onze democratische rechtsstaat. Er zal bovendien een echte rechter langskomen die een kijkje in de keuken geeft.

Afbeelding Demonstreren in tijden van corona 2Daarna kruipen we in de huid van demonstranten, het bestuur en de rechter. We spelen een echte rechtszaak na waarin de bestuursrechter moest beslissen over de rechtmatigheid van een verbod om te demonstreren.

Voorbereiden

Tijdens de voorbereidende opdracht lees je alvast over de casus en vorm je je een beeld over hoe een rechtszaak bij de bestuursrechter eraan toe gaat. Welke partijen zijn er, en welke rol hebben zij precies?

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
Datum nog niet bekend. Van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

 

Terug naar het overzicht