Activiteiten

Vluchtelingen in de media

De  kranten staan sinds de zomer van 2015 vol met berichten over de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’. Het aantal asielzoekers dat naar Europa is gekomen is flink toegenomen. Dit komt overeen met het aantal asielzoekers uit voormalig Joegoslavië dat in de jaren 90 kwam. Verreweg het grootste deel van de vluchtelingen blijft in de regio en komt niet naar Europa. Welk beeld schetsen de media over de vluchtelingenstroom naar Europa, met welke metaforen, zowel in taal als in beeld? En welk effect heeft dit op hoe wij over vluchtelingen denken?

In deze masterclass gaan we in de ochtend in op het vluchtelingenvraagstuk: hoeveel komen er, waarvandaan, hoe verloopt hun reis en wie zijn zij? Is er onderscheid te maken tussen ‘echte’ vluchtelingen en ‘economische migranten’ of ‘gelukszoekers’? Hoe passen de verhalen van individuele vluchtelingen hierin?

In de middag gaan we zelf aan de slag met een analyse van een aantal nieuwsberichten. We onderzoeken welke invalshoeken of ‘frames’ er te ontdekken zijn. Ook proberen we ‘alternatief’ nieuws te maken. Welke verhalen zouden er meer verteld moeten worden over vluchtelingen en waarom?

Deze workshop van Ilse van Liempt, Griet Steel, Bouke van Gorp en Tine Beneker combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over beeldvorming en de vluchtelingenproblematiek.

Voorbereiden

Bij deze masterclass zit een voorbereidende opdracht van 1,5 uur. 

Praktische informatie

Niveau:
5 vwo
Data:
Maandag 28 januari 2019 van 10:00-15:30 uur
Locatie:
Science Park de Uithof, Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma Open
Prijs:
€30,- voor een eendaagse masterclass exclusief lunch, gratis voor leerlingen van partnerscholen (zie de voorwaarden bij inschrijven)

Inschrijven

Voor leerlingen van U-Talent Connectie en Ambitie partnerscholen is de deelname gratis. Neem om je aan te melden contact op met de U-Talent alfa/gammacoördinator op jouw school. Als je wordt geplaatst, is de deelname gratis.

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool of ben je niet aangemeld door de U-Talent coördinator van jouw school maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via het volgende inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties sluiten ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via iDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent@uu.nl.

Terug naar het overzicht