Alleen voor partnerscholen

21-22 De absurde wereld van Camus

afbeelding De absurde wereld van CamusIn deze masterclass ontdek je de wetenschap achter het schoolvak Frans: de literatuur- en cultuurwetenschap en de taalwetenschap.

Als uitgangspunt nemen we de roman L’Étranger van Albert Camus. Dit boek gaat over Meursault, een in Algerije geboren Fransman die het moeilijk vindt om zin te geven aan zijn bestaan, omdat de wereld om hem heen lijkt te worden geregeerd door toeval, zinloosheid en het noodlot.

In L’Étranger komen veel ideeën van het absurdisme terug. Het absurdisme is een literair-filosofische stroming waarin je als mens continu moet vechten tegen de zinloosheid in de wereld om toch een zinvol bestaan op te bouwen. Zowel inhoudelijk als in de manier waarop hij met de Franse taal omgaat, weet Camus de filosofie van het absurde bij de lezer over te brengen.

Tijdens de masterclass gaan we samen aan de slag met de analyse van de roman vanuit een literair-filosofisch en een taalwetenschappelijk perspectief. In een afsluitende discussie brengen we deze perspectieven samen.

Voorkennis

De masterclass zal in het Nederlands worden gegeven, maar we verwachten wel dat het niveau Frans van de leerlingen volstaat om – met hulp – fragmenten uit L’Étranger te kunnen lezen.

Voorbereiden

Voor de voorbereidende opdracht lees je het eerste hoofdstuk van het boek in het Frans. Ook lees je een samenvatting van de roman. De geschatte voorbereidingstijd hiervoor bedraagt 1-3 uur (mede afhankelijk van je taalniveau).

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo 6 vwo
Data:
Maandag 28 maart, tussen 9:30 en 15:30 uur
Locatie:
Universiteit Utrecht (binnenstad)
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven


U-Talent alfa-gamma coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier. Coördinatoren ontvangen een mail wanneer het inschrijfformulier wordt opengezet. In die mail vertellen we ook wat de deadline is en wanneer je hoort welke leerlingen geplaatst zijn.


Als deze masterclass bij de Universiteit Utrecht op locatie wordt gegeven, volgt een inschrijfformulier om je aan te melden. Als de masterclass online wordt gegeven, kan je je helaas niet aanmelden als je niet op een van onze partnerscholen zit.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Terug naar het overzicht