U-Talent

22-23 Het Israëlisch-Palestijnse conflict: A Problem from Hell

Deze masterclass vindt plaats op 24 mei, en is geschikt voor leerlingen in 4/5 havo en 4/5/6 vwo.

Elk volk heeft het recht op zelfbeschikking. Dat wil zeggen dat ieder volk recht heeft op zelfbestuur of een eigen staat. Maar wat nu als twee volkeren dat recht willen uitoefenen op hetzelfde stuk grond en het al meer dan een eeuw niet eens kunnen worden over de verdeling daarvan? Dat is heel kort samengevat het antwoord op de vraag waarom het conflict tussen Israël en de Palestijnen zonder enige overdrijving ‘a problem from hell’ kan worden genoemd.

Wat een oplossing niet dichterbij brengt, is dat inmiddels heel veel landen zich met het conflict bemoeien, maar zelden eensgezind omdat ze óf meer sympathie voor Israël óf meer sympathie voor de Palestijnen hebben. In deze Masterclass kijken we daarom niet alleen naar de rol van Israël en de Palestijnen zelf, maar ook naar die van de buitenwereld. Wat doen de Arabische landen in het Midden-Oosten eigenlijk om de vrede te bevorderen? Waarom lukt het de Verenigde Staten als ‘superpower’ niet om het conflict te beslechten? En wat doet Europa eigenlijk? En waarom zijn zowel Israël als de Palestijnen daar niet erg van onder de indruk?

Op zoek naar een antwoord op al deze vragen, neem ik jullie mee op een historische vogelvlucht door de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarnaast bekijken en bediscussiëren we filmfragmenten en belangrijke historische documenten. We sluiten de masterclass af met een rollenspel. Daarin gaan jullie je als Europese regeringsleiders tijdens een zitting van de Europese Raad van de Europese Unie buigen over de toegenomen spanningen tussen Israël en de Palestijnen in 2023.

De masterclass wordt gegeven door Peter Malcontent.

Voorbereiden

Er is een voorbereidende opdracht, die circa 3 uur in beslag neemt.

Praktische informatie

Niveau:
4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo
Data:
24 mei 2023, van 10:00-16:00
Locatie:
Universiteit Utrecht, Binnenstad
Partnerschap:
Alfa/gamma Ambitie Connectie Open
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen en €35,- voor leerlingen van niet-partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen. Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Ben je geen leerling van een U-Talent partnerschool maar wil je wel deelnemen? Dan kan je je vanaf nu inschrijven voor deze masterclass via dit inschrijfformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt en de registraties van de masterclass sluiten op maandag 20 maart 2023, dus wees er op tijd bij. Je kunt gelijk online betalen via IDEAL.

Heb je een vraag? Stel hem via u-talent-alfagamma@uu.nl

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring

Terug naar het overzicht