Alleen voor partnerscholen

21-22 Voetbalmigranten in de media

Nederlands voetbal elftalHet nationale voetbalelftal: de trots van de natie. Media hebben het over multinationale en hyperdiverse nationale elftallen. De eenheid van de natie lijkt, paradoxaal genoeg, steeds meer te worden verdedigd door nationale teams met spelers die een migratieachtergrond hebben.  

Zijn nationale voetbalelftallen meer divers dan vroeger? Hoe kan dit worden verklaard? Welk beeld schetsen de media over de diversiteit in nationale voetbalteams, zowel in geschrift en beeld als in gesproken commentaar? En hoe beïnvloedt deze ‘informatie’ onze manier van denken over migranten in de samenleving?  

In deze masterclass gaan we in de ochtend in op de diversiteit in de voetbalnatie: is dit een nieuw fenomeen? Om hoeveel spelers gaat het per WK? Waar komen ze vandaan en gaan ze naartoe? Hoe zijn dergelijke migratiestromen te verklaren? Hoe passen individuele verhalen van voetbalmigranten hierin? En wat zegt ons dit over onze huidige samenleving?  

In de middag gaan we zelf aan de slag met een analyse van een aantal (historische) nieuwsberichten rondom nationale voetbalteams. We onderzoeken welke invalshoeken of ‘frames’ er te ontdekken zijn. Ook kijken we naar ‘stereotypen’ die worden gebruikt bij het beschrijven van spelers, en proberen we ‘alternatief’ nieuws te maken.  

Deze workshop van Gijs van Campenhout en Tine Béneker (t.beneker@uu.nl) combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over migratie en de beeldvorming ervan. 

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 1-2 uur in beslag nemen. 

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
Donderdag 21 april 10:00-15:30
Locatie:
Utrecht Science Park
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht