U-Talent

Alleen voor partnerscholen

22-23 Voetbalmigranten in de media

Nederlands voetbal elftalHet WK voetbal in Qatar is in volle gang. Nationale voetbalteams strijden voor de trots van de natie. Paradoxaal genoeg lijkt de eenheid van de natie steeds meer te worden verdedigd door nationale teams met spelers die een migratieachtergrond hebben. Media hebben het al over het bestaan van multiculturele en hyperdiverse nationale teams.

Maar zijn nationale voetbalelftallen meer divers dan vroeger? Als dat zo is, hoe kan dit dan worden verklaard? Welk beeld schetsen de media over de diversiteit in nationale voetbalteams? En hoe beïnvloedt deze ‘informatie’ onze manier van denken over migranten en kinderen van migranten in de samenleving?

In deze masterclass gaan we in de ochtend in op de historische diversiteit van de voetbalnatie. In de middag richten we ons op de beeldvorming in de media over deze spelers met een migratieachtergrond. aangaande deze spelers. Vervolgens gaan we aan de slag met een analyse van verschillende nabeschouwingen van de wedstrijd(en) van het Nederlands elftal: hoe wordt de diversiteit in het elftal besproken in de verschillende praatprogramma’s, wat voor een ‘frames’ zijn daarbij te ontdekken, en welke ‘stereotypen’ worden er gebruikt bij het beschrijven van spelers?

Deze workshop van Gijs van Campenhout en Bouke van Gorp combineert een interactief college met hands-on training om kritisch na te denken over migratie en de beeldvorming ervan.

Voorbereiden

De voorbereidende opdracht zal ongeveer 1-2 uur in beslag nemen. 

Praktische informatie

Niveau:
4 vwo 5 vwo
Data:
7 December 2022, van 10:00-15:30
Locatie:
Universiteit Utrecht
Partnerschap:
Alfa/gamma
Prijs:
Deze masterclass is gratis voor leerlingen van onze partnerscholen.

Inschrijven

U-Talent coördinatoren kunnen leerlingen aanmelden via een inschrijfformulier dat te vinden is op de pagina over de masterclasses-inschrijving. Hier vind je ook alle deadlines en informatie over (de spelregels rondom) het plaatsen van leerlingen.

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor leerlingen van onze partnerscholen.

Lees hier onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Terug naar het overzicht