Nieuws

4 februari 2019

450 leerlingen doen mee met Plastic soep campusdag!

Voor het U-Talent brugklasprogramma Plastic soep kwamen maar liefst 450 brugklassers naar de Universiteit Utrecht voor een praktische campusdag. De leerlingen deden onderzoek naar de plastic soep en dachten mee over een oplossing.

De Plastic soep campusdagen werden gegeven in december 2018 en januari 2019. Op 22 januari begon de dag met een lezing van dr. Erik van Sebille. Daarna gingen de leerlingen in het laboratorium aan de slag met hun zelfgemaakte biologisch afbreekbare plastic en berekenden ze hoe de zeestromingen het plastic verplaatsen. In de middag bedachten zij in groepjes oplossingen voor het plastic soep probleem en presenteerden deze aan de wetenschappers en aan elkaar.

Het programma was interdisciplinair: er werd vanuit verschillende invalshoeken – biologie, aardrijkskunde, wiskunde en natuurkunde – naar het plastic probleem op zee gekeken.

Eerste keer naar de universiteit

Voor veel leerlingen was dit de eerste keer dat ze naar de universiteit kwamen en daar les kregen van een UU-wetenschapper. U-Talent activiteiten zoals Plastic soep dragen op deze manier bij aan een betere aansluiting tussen het voortgezet en hoger onderwijs. Doordat de leerlingen al jong in aanraking komen met wetenschap, kunnen zij zich beter oriënteren op een mogelijke studie en toekomst op dit gebied.

Brede School Academie
Naast de 425 leerlingen van de U-Talent partnerscholen, bezochten eind januari ongeveer  25 leerlingen van de Brede School Academie (BSA) de campusdag. De BSA is bedoeld voor gemotiveerde kinderen met talent, waarvan de beheersing van de Nederlandse taal achterblijft bij hun leerpotentie en ambitie. U-Talent wil activiteiten aanbieden aan een breder publiek en daarom hebben we op deze dag naast de leerlingen van onze partnerscholen, ook een groep van de BSA welkom geheten.

Meer informatie over U-Talent en diversiteit